Strøelse

Der findes efterhånden en hel del forskelligt strøelse, og hvilket man bruger kommer mest an på hvad man personligt har af ønsker til strøelsen. Jeg vil her gennemgå de typer strøelse, som er mest brugt, og som kan findes i stort set alle dyrehandlere.

Spåner:

Spåner er det de fleste tænker på, som det første når man tænker på strøelse, mest fordi det har været fremme i mange år og er velkendt hos de fleste voksne der har haft kæledyr som yngre. Det er også det man ser de fleste dyrehandlere have i deres bure. Det er vigtigt at huske det skal være spåner og ikke savsmuld.

Spåner er billige, og kan findes selv i små dagligvare butikker, men man skal være opmærksom på, hvilke spåner man køber. Spåner kan indeholde meget støv, som kan irritere hamsterens luftveje, og jo finere det er jo mere støv er der oftest. Det er derfor en god ide at se om spånerne er støvfri, og at vælge spåner som af en lidt grovere kvalitet.

Spåner er den type strøelse, som gennemgås her, som skal skiftes oftest.

Hemp:

Ligesom spåner er hemp rimelig billigt, og det kan findes i de fleste dyrehandlere. Hemp indeholder stadig støv, men ikke nær så meget som spånerne kan indeholde, hvilket er en fordel for både ejer og hamster. Hvis man, som jeg, kan lide et naturligt udseende i buret, kan hemp være et godt valg.

Strøelsen kan fås både med og uden eukalyptus, personligt fraråder jeg hemp eukalyptus. Når der er tilsat eukalyptus kan strøelsen have en kraftig duft af det, og da hamstere primært brugere deres lugtesans og hørelse til at orientere sig, og hamstere føler sig trygge i et bur der dufter af dem selv, kan duften af eukalyptus være problematisk.

Hemp har længere holdbarhed end spåner, og skal derfor ikke skiftes så tit.

Carefresh og Boxo

Carefresh og Boxo er meget ens, og bliver derfor gennemgået fælles.

Carefresh og boxo er dyrere end både spåner og hemp, men har også en længere holdbarhed, og man kan ofte gå op til 2 måneder mellem skift. Begge typer er baseret på papir pulp, og fremstilles uden blegemidler. Strøelsen er hurtigt blevet populær til små gnavere, fordi det er støvfrit, og fordi det kan holde længere inden man behøver skifte buret.

Når man ser en pakke med boxo eller carefresh tænker man ofte, at det ikke ser ud af så meget. Men, det da det er sammenpresset, udvider sig  meget, når hamsteren begynder at rode rundt i det, og man skal derfor være lidt forsigtig med at fylde for meget i buret.

Hos mine ørkenrotter blander jeg boxo med hemp, for at skabe lidt mere stabilitet i deres gange.

Om man vælger boxo eller carefresh er en smagssag, boxo er billigere og fås kun i den naturlige brunlige farver, hvor den lidt dyrere carefresh kan fås i adskillige farver.