De første dage

Når man får en lille ny hamster med hjem, er der nogle ting man skal tænke over. Hamsteren er lige flyttet fra et sted med lugte og lyde som den kendte til et sted, hvor alt er nyt og anerledes. Får man en unge med hjem, er den højest sandsynligt lige blevet flyttet fra sine søskende og måske endda dens mor, det er en stor omvæltning for en lille hamster. Derfor er det vigtigt at man giver hamsteren tid til at falde til ro og finde sig til rette. Hvor lang tid det tager for hamsteren at finde sig til rette i sit nye hjem, er forskelligt fra hamster til hamster, generelt anbefales det at den får ro til at falde til i det første døgn eller to.

Når hamsteren er faldet til i det nye bur, kan man begynde at snakke med den, det er dog også her vigtigt at gå stille og roligt frem, hamsteren har kun lige mødt dig, og da du mødte hamsteren hos opdrætteren var den blandt lugte og indtryk den var vant til, den kan derfor godt være mere urolig når man har fået den hjem. Du er også ny for hamsteren, ligesom den er for dig, og i skal lige lære hinanden at kende. Start med at tilbyde din hånd til den at undersøge, er du bange for at blive bidt, så knyt hånden og sæt håndryggen mod hamsteren, dette gør at hvis den skulle finde på at bide, så kan den ikke få særlig godt fat.

Det er vigtigt at man tager det i hamsterens tempo, mærk på dens reaktioner om den er klar til næste trin. Hamstere fra opdrættere er oftest vant til mennesker og til håndtering, og det kan derfor gå hurtigt med tilvænningen, men har man anskaffet sig en hamster fra nogen, som ikke håndtere ungerne så meget, eller fra en dyrehandel, kan tilvænningen tage et godt stykke tid.

En god ting er at finde ud af hvilke godbider hamsteren kan lide, de fleste hamstere er vilde med solsikkefrø og tørrede melorme, spørg evt. opdrætteren om der er en godbid din hamster har været helt vild med gennem opvæksten. Godbider kan nemlig bruges som et springbræt, hvis hamsteren begynder at vænne sig til at man har en godbid, lærer den at forbinde en med noget godt. Lad dog vær med at give godbider gennem tremmerne på buret til en start, dette kan gøres senere, men man ønsker ikke at hamsteren anser alt der kommer mellem tremmerne som værende godbider, da dette kan føre til at hamsteren bider i en finger der kommer gennem tremmerne, uden det er af anden grund end den troede det var en godbid. Husk hamsteren forbinder din lugt med godbider, og ikke nødvendigvis lugten fra selve godbiderne.