Hamstere i varmen

De fleste bliver bekymrede for deres hamstere, når sommeren banker på med høje temperaturer. Og der er en god grund til at være ekstra opmærksom på sin hamster i varmen. Mange lægger mærke til at deres hamster er mere sløv, eller hannernes testikler virker opsvulmede og røde, det er helt normalt, og er to måder, hvorpå hamsterne kan regulerer deres kropstemperatur. Men da temperaturen i dagtimerne kan kommer væsentligt højere op end hvad hamsterne vil opleve i naturen, hvor de spenderer dagtimerne langt under jorden. Så har de nogle gange brug for vores hjælp til at køle ned.
Jeg vil her starte med at komme med tre råd til, hvordan du kan hjælpe din hamster med at køle ned, jeg vil derefter gå lidt ind i biologien bag nogle af rådene, for dem der er nysgerrige på den del.

 

Gode råd til nedkøling

Køl luften ned

Jo større forskellen er mellem hamsterens kropstemperatur og temperaturen af den omgivende luft, jo hurtigere kan hamsteren komme af med varmen. Dette skyldes at dette skyldes konduktion, hvilket jeg vil beskrive yderligere længere nede.
I forhold til dette råd er det vigtigt at huske, at luftbevægelse ikke køler luften, grunden til vi føler det, er fordi vi kan svede, og fordi vi ikke har pels. Derfor kan luft i bevægelse fjerne varmen fra vores hud, så vil føler det kølende. At sætte en blæser til virker derfor ikke i sig selv, men kan bidrage til at flytte køligere luft hen til buret, hvis du har noget køligere luft at flytte selvfølgelig.

Giv dem afkølede keramik genstande

Om det er en kaffekop, en underkop eller noget helt tredje har ingen betydning, man kan også sagtens bruge ting af glas. Læg det et par timer i køleskabet, og så ind i hamsterens bur. Dette lader hamsteren køle af, ved at afkøle ekstremiteterne (poter, snude og ører), disse områder afgiver varmen lettere end resten af kroppen. læg det ikke i fryseren, da det øger risikoen for frostskader på poter, snude og ører.  Nogle bruger at sætte sandbadet i køleskabet, hvilket også er en mulighed.

Giv køligt vand og grønt

Væske er lige så vigtigt for hamsterne, som det er for os selv. Selvom de ikke kan svede, er en af deres mekanismer for afkøling af fordampe væske fra mund og næse, blandt andet gennem udåndinger. Så de kan stadig miste en del væske. Så det er vigtigt at holde øje med hamsteren indtager væske, og kølig væske kan hjælpe til nedkøling, fordi varmen så bruges til at opvarme den indtagede væske til kropstemperatur. Vil ikke anbefale isterninger i vandflasken, eller vand der har været i køleskabet, fordi hamstere er meget små, og risikoen for en overafkøling og at den pludselige meget kolde væske kan medføre et chok for kroppen er der.
 

 

Hvorfor bliver kroppen varm?

Hamstere er det man kalder varmblodede, dette betyder at deres kropstemperatur er konstant, og deres primære kilde til varme er metabolismen, dvs. nedbrydningen af foder. Der tilføjes dog også varme fra omgivelserne, den vigtigste i forhold til hold af burdyr, er direkte sollys. Vi kender det fra os selv, det er meget varmere når vi er i direkte sol end når vi er i skyggen. Så for at undgå unødig opvarmning, så sørg altid for at buret ikke står i direkte sollys.
Hvor meget varme kroppen producerer, kommer i høj grad an på aktivitets niveau, jo mere man bevæger sig, jo mere energi skal kroppen bruge, og jo højere er metabolismen, hvilket giver en øget varmeproduktion. Dette er grunden til at man ser hamstere der har det varmt, ikke rigtigt laver særlig meget, inaktivitet sørger for at mindske varmeproduktionen, og derfor kan man opleve at ens hamster sover mere om sommeren.
 

Hvordan afgiver hamstere varme

Varme kan afgivet på forskellige måder, dem der er mest relevante for hamstere er konduktion og fordampning. Konduktion er overførsel af varme ved direkte kontakt mellem objekter, det er flytningen af varme mellem molekyler, hvilket flytter varme mod koldere områder, som udnyttes i rådet om nedkøling af luften. Ved fordampning bruges varmen til at fordampe væske, og flytter dermed varmen væk fra kroppen, det er det der sker når vi sveder, for hamstere, og mange andre pattedyr med pels, sker fordampningen primært gennem fordampning fra mund og næse.
Hvor hurtigt varmen afgives kommer an på overfladeareal, temperatur gradient og hvor let varmen afgives. I forhold til overfladearealet, kommer det an på dyrets størrelse og kropsholdning. Større dyr har et mindre overfladeareal i forhold til kropsvolumen, og har dermed mindre mulighed for varmeafgivelse. Med kropsholdning kan et dyr justere, hvor meget varme der afgives. Et dyr der krøller sig sammen, giver et mindre overfladeareal der er i kontakt med omgivelserne, mens det øges hvis dyret strækker sig. Jo større temperatur gradient der er mellem dyrets kropstemperatur og omgivelserne, jo hurtigere vil varme kunne afgives. Hvilket er et af problemerne ved de høje sommertemperaturer, det mindsker afgivelsen af varme. Hvilket er hvorfor en måde at afkøle hamstere er ved at sænke luftens temperatur.
Som skrevet ovenfor kan hamstere ikke svede, men det er ikke den eneste problematik de har med varmen.  Den dejlige pels, som beskytter dem mod kolde nætter i deres naturlige omgivelser, fungerer isolerende og mindsker muligheden for at afgive varme. Pels, fjer og spæk fungerer som isolation hos pattedyr og fugle, og det gør det væsentligt sværere at afgive varmen. Men hvordan fungerer denne isolering? Pels fanger et lag af luft imellem hårstråene, denne luft udskiftes langsomt, hvis den overhovedet udskiftes. Det betyder at varme først afgives til den luft der er fanget i pelsen, og derefter afgives den den omgivende luft, dette sænker hastigheden for afgivelsen af varme betydeligt, hvilket er en fordel i kolde omgivelser. Pattedyr og fugle har dog en anden måde at kunne øge afgivelsen af varme når det er nødvendigt, de har områder hvor blodårerne er tættere på hudoverfladen, og hvor mange pattedyr har mindre pels, disse områder kaldes ekstremiteter. Vi mennesker lægger mest mærke til vores ekstremiteter i vinterens kulde, hvor vi begynder at fryse vores fødder, hænder, ører og næse som det første. Hamsterne har de samme områder, hvor det er lettere at afgive varme. Dette lægger til grund for rådet om at lægge kølige keramik eller glas ting ind i buret, som kan hjælpe med afkølingen gennem fødderne.

En anden ekstremitet jeg ikke har været inde på endnu, er hannernes testikler. Sædproduktion er kostbar, og kan kun foregå optimalt indenfor en meget snæver temperatur forskel. Både for høj og for lav temperatur kan give problemer, dette kan give sæd som af en eller flere grunde ikke virker som det skal, og kan lede til æg der ikke befrugtes, eller genetiske problemer, som kan betyder fosteret går til grunde eller i værste fald fødes med misdannelser. Derfor er det vigtigt for pattedyr at kunne styre temperaturen i testiklerne, og dette gør de ved at skubbe testiklerne længere væk fra kroppen når det er varmt, eller tættere på når det er koldt. Når de skubbes ud, vil de ofte se mere røde ud, fordi blodårerne presses tættere på hudens overflade.

Er man interesseret i dyr fysiologi, kan jeg anbefale Eckerts Animal Physiologi mechanisms and adaptations. Denne lægger grunden for det jeg har skrevet her, og den jeg selv har modtaget undervisning ud fra på universitetet.