Fodring

Fodring

På denne side Kan man læse generelt om fodring og læse om mine tests af forskellige slags foder.

Det er vigtigt at hamstere altid har adgang til foder og frisk vand. Foderet er en essentiel del af hamsterens helbred, og kvaliteten af foderet, påvirker hamsterens liv og sundhed. Derfor er det vigtigt at vælge et godt foder.
Der findes utallige slags foderblandinger og pellet foder til hamstere, og for nye med hamstere, kan det være svært at overskue hvad der er godt og hvad der ikke er.

Generelle anbefalinger

– Fedtindholdet bør ikke overskride  6 %
– Proteinindholdet bør være minimum 15 % og gerne højere, undersøgelser har vist at den optimale vækst efter fravænning fås ved 18 % protein
– Undgå foder med et stort indhold af korn, her menes primært hvede. hvede indeholder ikke mange vitaminer og mineraler, og hamstere har sværere ved at udnytte hvedegluten end andre protein kilder.
– Køb ikke foder i din dagligvare butik, disse fodermærker er stort set altid discount mærker, og indeholder alt for meget korn.
– Køb ikke blandingsfodre som er bred spektret til mange gnaver arter, det indeholder ikke alt det nogen af arterne har brug for. Hamstere kan dele foder med ørkenrotter, men udover det bør man være kritisk.
– Se på indholdet af fedende frø som solsikkerfrø, hørfrø og lignende. I en blanding vil det som regel være det der spises først af hamstere, og hvis der er for mange kan det medvirke til overvægt.
– Mangler indholdsfortegnelsen, eller står der ikke oplyst hvor meget fedt og protein der er i foderet, vil jeg anbefale man undgår det.
– Er der tilsat sukker, vil jeg også anbefale man undgår det, da hamstere ikke har særlig godt af raffinerede sukker produkter.

Typer af foder

Der findes to hovedtyper af foder; blandingsfoder og pellets.
Blandingsfoder giver lidt større variation og kan eventuelt give lidt mere mulighed for at fravælge forskellige dele af foderet. Ofte vil hamsteren vælge de ting der smager godt først, og nogle spiser ikke alle dele af foderet.

Pellet foder giver alt hamsteren har brug for samlet i en pellet, det eliminerer muligheden for at sortere i foderet, og sikrer derfor bedre at hamsteren får alt den skal have. Dette kan især give en fordel hos dværghamstere, som kan have større tendens til kun at få spist de fedende dele af foderet først.
Pellets kan for nogle virke kedeligt, men dette kan man gøre op for ved at give lidt forskellige godbider.

Foderanbefalinger

Jeg har tidligere arbejdet mod at lave vurderinger på alle de forskellige fodermærker. Dette er dog et stort arbejde, så jeg har valgt at holde mig til at skrive om de fodermærker jeg vil anbefale.
Jeg vil stadig løbende holde øje med nye fodermærker og vurdere det i forhold til om det er noget jeg vil anbefale.

Pellets

Altromin Rotte-mus Fortified

Mr. Johnson Advanced Hamster og Ørkenrotte

Versele-Laga Hamster Complete (side om foderet er under udarbejdelse)

Blandinger

Mr. Johnson Supreme Hamster og Ørkenrotte

Multifit Hamster